tisdag 19 juli 2011

Åka buss i Lund - 200 kr

Det har i den senaste debatten framgått att en turist som åker lokalbuss i Skåne kan - med det nya kontantlösa betalningssystemet - bara köpa den lite billigare 24-timmarsbiljetten på ett mycket begränsat antal ställen (kundcenter eller biljettautomat). Och det kan hen bara göra i Malmö och Helsingborg. I så fall kostar en (eller flera) resa(or) inom de städerna 65 kr.

I övriga skånska städer kan turisten dock inte ens göra detta. I Lund eller Kristianstad så får han köpa reskassekort som kostar minst 200 kr. Det får hen alltså göra om han ska åka én enda gång med lokalbussen.

Jag har rest mycket i Europa, men jag har aldrig hört talas om i närheten en sådan dålig service till turister. Och då ingår i begreppet "turister" i detta fall även våra egna västansundska regioninnevånare.

Tillägg: Jag har aldrig testat förut, men om man gräver ner sig i biljettautomaternas menyer vid Lund C, så kan man faktiskt köpa en biljett Lund-Lund för kontanter. Kan inte vara många som vet att man ska göra så och definitivt inte turister. Så jag tar delvis tillbaka. För då kan teoretiskt sett en turist köpa biljett för lokalbussen både i automat och troligen på servicecenter (fast han kommer nog aldrig att få reda på det). I fallet Lund: på två ställen i staden, stationen och Botulflplatsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar